Välj en sida

Arkeologstigen

 Arkeologstigen är en vandringsled i Jävre. I stort sett är den lättpromenerad men har sina mer utmanande partier. Längs den natursköna leden passerar man fornlämningar och gravplatser. Det finns även informationsskyltar och rastplatser. I Jävre, där en av Norrbottens äldsta befolkning tros ha bott för 3000 år sedan, finns många lämningar i form av gravar, labyrinter och offerstenar. I denna trakt hittades det så kallade Jävresmycket, ett vackert bronssmycke från 400-600 e. Kr.

Vandringstips Turistinformationen – Liggande hönan – Högberget – Turistinformationen

En medelsvår vandring på ca 6 km. Rutten innebär ett mer utmanande parti vid Högberget. I maklig takt med kaffepaus tar vandringen ca 2 timmar. Efter leden passerar du fornlämningar, labyrinter och gravplatser från bronsåldern. Informationstavlor finns.

Start ovanför Turistinformationen efter Kustlandsvägen. Vi följde Kustlandsvägen och gick upp på stigen innan gångtunnel mot Grannässlätten.

Övergång från Kustlandsvägen till stigen

Följ stigen parallellt med E4 till startskyltar av Arkeologstigen och Solanderleden. Ta där stigen åt vänster märkt ”Sandholmsrundan”.

Skyltning Solanderleden

Efter en kort promenad kommer du till Liggande hönan. Tavla med information finns på platsen.

Liggande hönan

Fortsätt efter stigen. Efter en stund finns möjlighet att ta höger och gå tillbaka till start av Sandholmsrundan. Men för att fortsätta till Högberget, följ skyltning och markeringar efter leden.

Markering efter leden

Efter lite klättring så får du belöning upp på Högberget. Leden fortsätter åt vänster men missa inte att gå av leden för att se på den fantastiska utsikten över skärgården. På Högberget finns också grillplats och ved så det passar bra att ta med sig en matsäck eller grilla. Spännande klippformationer att utforska. Hittar du grottan?

Grillplats på Högberget
Vy över skärgården
Spännande omgivningar på Högberget

Vandringen fortsätter efter leden ner från Högberget. Följ Solanderledens skyltning efter vägen fram till skyltning mot Lillberget, där du tar höger för att komma till startplatsen av vandringen.

Skylt mot Lillberget

Följ stigen som nu är skyltad med endast orange markering. Ta höger mot Turistinformationen!

Start och mål!

Andra upplevelser

Boule

Boule

Vackert beläget med havet och inloppet till båthamnen som vy, alldeles vid fyren har vi boulebanan. Boulebanan sköts av PRO-föreningen i byn. Boulebanan är fri att använda av vem som helst när inte PRO själva har sina tävlingar.

Beachvolley

Beachvolley

Beachvolleybanan ligger vid boulebanan, bakom fyren vid båthamnen. Med vacker utsikt mot havet och inloppet mot Jävre båthamn. Det är fritt för alla att använda sig av beachvolleybanan. Ytterligare ett beachvolleynät finns vid Bunäsandens havsbad.

Fotboll

Fotboll

Fotbollsplanen i Jävre nyttjas främst av byarnas ungdomslag under Södra United. Planen är flitigt använd för såväl träning som matchspel för 5, 7, 9, och 11-mannafotboll.  Ett nytt utegym med hinderbana har satts upp på jullevallen med hjälp av bidrag från Arvsfonden,...

Utegym och hinderbana

Utegym och hinderbana

Jullevallen med utegym och hinderbana. Här finns möjlighet till träning och sport! Jullevallen ligger vid norra trafikplats Jävre. Jävre IF ansvarar för skötsel av fotbollsytor och utegym.

Gymnastiksalen

Gymnastiksalen i skolan ägs av kommunen. Den används kvällstid för gruppträning så som gymnastik, träningspass och innebandy. 

Hockeyplanen

Hockeyplanen ligger vid skolan och är vintertid väl använd under skoltid. Öppen för fri åkning övrig tid. Planen sköts av arbetsgrupper med skottning och spolning som huvuduppgifter.

Tennisplanen 

Tennisplanen 

Vid elljuspåret och skidstugan ligger Jävres tennisbana. Banan är öppen för spontanspel på sommaren.

Elljusspår/ skidspår

Elljusspår/ skidspår

Jävre har ett skidspår som börjar vid skidstugan vid vägen upp mot Högberget. Skidspåret hålls uppe för såväl klassisk åkning som skate. Anläggningen är ansluten till Skidspar.se där du som “spårprenumerant” kan få rapport när spåret är draget. Under hösten görs i...

Skags fyr

Skags fyr

En av landets äldsta fyrar, Skags fyr, finns i Jävre. Den var i drift utanför Örnsköldsvik mellan åren 1871 – 1957.  Sedan ersattes den av modernare navigeringssystem och monterades istället upp i Jävre som ett minne av fyrbyggnadstiden vid Sandholmen.I drygt 20 år...

Bruksmuseum Jävrebodarna

Öppet under sommarsäsongen. I Kjell Perssons egenhändigt byggda museum finns närmare 60 000 objekt av olika slag. Många har använts vid jakt och fiske, men där finns också en av kanske världens största verktygssamlingar från träsnickeri! Kjell Persson berättar att han...

Degersjön

Degersjön

Degersjöns fritidsområde erbjuder ett fint utflyktsmål. Här finns båt att låna, möjlighet till fiske, tillgång till grillplats och vindskydd. Jävre Hembygdsförening ansvarar för skötsel och drift av området.

Bunäsands havsbad

Bunäsands havsbad

Jävres eget havsbad ligger på Bunäsand. Här har du en fantastisk vy över hav och horisont. Stranden är långgrund och beroende på vattenståndet framträder en sandbank som är populär för sol och bad. Stranden är barnvänlig och det finns även gräsytor att lägga lägga sin...

Kvarnmuseet

Kvarnmuseet

Museet kom till genom ett initiativ av Jävre hembygdsforskargrupp på 1980-talet. Målet var att museet skulle bidra med bevarandet av byns historia och öka förståelse för hur våra förfäder levde sina liv. Museet ligger på kvarnens andra och tredje våning och skildrar...

Jävre Turistinformation

Jävre Turistinformation

Porten till både Norr- och Västerbotten är inrymd i en byggminnnesförklarad byggnad från 60-talet. Den ritades av arkitekt Gunnar Lehtipalo i modernistisk stil. Här finns Jävre Turistinformation som har öppet under sommarmånaderna med en utställning med bilismen och...

Högberget

Högberget

Högberget i Jävre bjuder på en vacker utsikt över Bottenvikens skärgård. Här finns grillplats och spännande klippor att utforska. Följ skyltning från Turiststationen.

Degerfors bruk

Degerfors bruk

Lämningarna efter Degerfors bruk finns vid ån i centrum av Jävrebyn. Här tillverkades bl a stångjärn och sågat virke mellan åren 1797 - 1887. Degerfors bruk grundades av Johan Degerman från Piteå 1797. På bruket producerades bland annat verktyg av olika slag....

Solanderleden

Solanderleden

Solanderleden är en innovativ vandringsled i Norrbottens kustland. 22 mil lång - från Jävre i söder till Kallax i norr - fylld av natur- och kulturupplevelser, aktiviteter och besöksmål. Här får vandraren uppleva skog, myrmarker, vackra fiskesjöar och ett landskap...